június
25.
Vilmos
EUR: 324.06
USD: 284.61
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

Az utolsó pillanatban akadályozták meg két gyerek kényszerházasságát
2016. március 7. 16:42

Az utolsó pillanatban akadályozták meg két gyerek kényszerházasságát
FORRÁS: pixabay.com

A pakisztáni Pandzsáb tartomány egyik délkeleti falujában esküvőre készültek. De amint megkezdődött a ceremónia, rendőrök szállták meg a települést, lefújták az esküvőt és vagy húsz személyt letartóztattak.

De mi tette szükségessé a beavatkozást? Hetekkel korábban egy falubeli férfi megölte feleségét, mert hűtlenséggel gyanúsította. A gyilkost elfogta a rendőrség, előzetes letartóztatásban van, később civil, tehát hivatalos bíróság elé fog állni. De összeült a falubeli vének tanácsa is, hogy az évszázados hagyományok szellemében ítélkezzen. A vének szerint egy un. „vani” házasság a megoldás. Vagyis: a feleséggyilkos férfi tízéves húgának hozzá kell mennie a feleség, tehát az áldozat családjának egyik férfi tagjához. Pontosabban, jelen esetben ez a férfi egy tizennégy éves fiú lett volna. Tehát a bűnös családja pénz híján egy nőt adományozott volna az áldozat családjának kártérítés gyanánt. Ezt a frigyet akadályozta meg a rendőrség a polgári törvényekre hivatkozva.

Mindez pozitív fejlemény egy olyan országban, ahol a kényszerházasság vagy az un. becsületbeli gyilkosságok a hétköznapi élet megszokott elemei. Főleg az elmaradott vidéki körzetekben. Pandzsáb Pakisztán legfejlettebb régiója, itt érvényt tudnak szerezni a hivatalos törvényeknek. De az északnyugati törzsi területeken vagy Beludzsisztánban még az ősi szokásjog jegyében kövezik halálra a hűtlennek tartott asszonyokat, sokszor hivatalos személyek szeme láttára. A mai Pakisztánban egyfajta jogi párhuzamosság van. A hivatalos törvények tiltják a kiskorúak kényszerházasságát és mindenfajta erőszakcselekményt, amit a jó erkölcs és jó hírnév védelme ürügyén követnek el. De sokszor kompromisszumra vagy tétlenségre kényszerülnek a hatóságok, főleg a vidéki körzetekben, ahol a tradicionális törzsi vezetők hatalma még megkérdőjelezhetetlen. A legfelső állami szinten is érzékelhető a kettősség: a pakisztáni parlament nemrég 16-ról 18 évre emelte a nők házasodási korhatárát. De a legfelső vallási testület, az Iszlám Ideológiai Tanács visszavonatta a döntést, mert az, szerinte, ellentétes az iszlám szellemiséggel.
Mások ezeket is megnézték


külföld kényszeresküvő Iszlámábád

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Tombolt a vihar Erdélyben is
Erdélyt is elérte a hatalmas vihar! Tíz perc alatt egész településeket öntött el az árvíz az erdélyi Bákó megyében. Az éjszaka érkezett viharban az emberek az életüket mentették. Sokak szerint épphogy ki tudtak menekülni a házaikból. A vihar után mindent vastag iszap borított. A lakók ugyan megpróbálták megtisztítani a házaikat, de szinte mindenük odalett.

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal