június
19.
Gyárfás
EUR: 322.29
USD: 287.4
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Politika

A reformerek nyerhetik az összes teheráni képviselői mandátumot a parlamentben
2016. február 28. 9:50


A reformerek nyerhetik az összes, szám szerint 30 teheráni képviselői mandátumot az Iráni Iszlám Köztársaság törvényhozásában a pénteki parlamenti választás előzetes eredményei alapján - közölte az iráni állami televízió vasárnap.

A szavazatoknak eddig közel 90 százalékát számolták össze - közölte az állami televízió.
A 290 tagú törvényhozás teheráni képviselőjelöltjeinek listáját a reformer jelöltek vezetik. A több mint 7 millió lakosú iráni főváros harminc képviselőt küld majd a törvényhozásba. Iránban a szavazók egyrészt a parlament összetételéről, másrészt az úgynevezett Szakértői Tanács tagjairól döntöttek pénteken.

Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács tagjelöltjeinek listáját a szombati első részeredmények szerint a reformerek által támogatott Haszan Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh vezeti, messze megelőzve a konzervatív jelölteket.

A 88 tagú tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, az Ali Hamenei ajatolláh által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben.

Róháni szombati beszédében úgy fogalmazott, hogy "az iráni nép ismét megmutatta erejét", s ezáltal növekszik a megválasztott kormány hitelképessége és ereje is.

A pénteki voksoláson való tömeges részvétel miatt az eredetileg tervezettnél több mint öt órával később zártak a szavazóhelyiségek. A perzsa államban 55 millió választásra jogosult járulhatott az urnák elé.

A mostani voksolás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róhánival szövetséges mérsékelteknek és reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben. Megfigyelők szerint az iráni atomprogramról szóló megállapodás tavaly nyári létrejötte, majd januári hatályba lépése jelentősen növelte az alkut támogató elnök és szövetségeseinek támogatottságát. Az egyezség értelmében Teherán korlátozza atomprogramját, cserébe a nagyhatalmak feloldják az országot sújtó gazdasági és pénzügyi szankciókat.

A perzsa állam 80 milliós lakosságának közel 60 százaléka 30 év alatti fiatal.
Mások ezeket is megnézték


választások politika Teherán

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Orbán: az ellenzék csalódott, ideges
Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában reagált az ellenzék felszólalásaira. A kormányfő a jobbikosokról azt mondta: annyira ügyefogyottak, hogy nem veszik észre: ma már a leggyengébb ellenzéki pártot képviselik. Leszögezte azt, hogy az MSZP-től semmilyen kioktatást nem fogad el szociális témákban, hiszen éppen a baloldal volt, amely tönkretette az országot.

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal