március
20.
Klaudia
EUR: 313.65
USD: 276.22
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

Nincs semmi varázserő az orrszarvú szarvában! Mégis ölik őket
2016. február 25. 12:04

Nincs semmi varázserő az orrszarvú szarvában! Mégis ölik őket
FORRÁS: wikipédia/Hein waschefort

hagyományos ázsiai gyógyászat mágikusnak tartott alapanyaga. Hiába mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, hogy ez tévhit, az afrikai rinocérosz állomány vészesen csökken, nagyon nehéz felvenni a versenyt az egyre jobban szervezett és felszerelt orvvadász kommandókkal. Ezért most a Hluluwe-Imfolozi nemzeti parkban egy állatvédő egyesület aktivistái drónokkal kezdték megfigyelni az orrszarvúk területét. Az AP hírügynökség tudósítója csatlakozott hozzájuk egy napra.

Az aktivistákat egy New York-i drón fejlesztő intézet munkatársa segíti. Egyelőre gyerekcipőben jár a vállalkozás. Pedig, mint Arthur Holland Michel, az amerikai intézet munkatársa elmondta, világszerte sok helyen bizonyult sikeresnek a drónok bevetése. Például Belize partjainál az illegális halászat ellen. Indonéziában a veszélyeztetett orángutánok élőhelyeit figyelik robot repülőkkel, és Afrika néhány más országában is bevetették már az orvvadászokat felderítő drónokat.


De Dél-Afrikában még nagyon rugalmatlanok a légtér használati szabályok, a drónok bevetéséhez számos bürokratikus akadályt is le kell küzdeni. És persze anyagiakat is. A nagy nemzeti parkok ma még jobban bíznak a rangerek, a vadőrök őrjárataiban, a helyi lakossággal való együttműködésben. Más csak azért is, mert az imfolozi parkban használt drónok valójában még amatőr eszközök. Csak hőérzékelő kamerával vannak felszerelve. Ha az orvvadászok számítanak az égi megfigyelésre, álcázni tudják magukat. Vannak persze olyan robotrepülők is, amelyek már fémérzékelő berendezéssel vannak felszerelve, és amelyek biztosan jelzik a fegyveresek jelenlétét. Egyelőre azonban e kevéssé hatékony légi megfigyelő szerkezeteket kell használni, amelyek azért, ha megfelelő földi együttműködéssel párosulnak, mégiscsak csökkentik a vadorzók esélyeit.Kommentek

Mások ezeket is megnézték


nemzeti park külföld Pretoria orvvadászat orvvadász orrszarvú

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Brexit-egyezmény: újbóli nekifutás
Elutasította a londoni alsóház a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét szerda este. A kormány most az...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal