december
15.
Valér
EUR: 323.72
USD: 286.66
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Politika

Orbán Viktor: az évszázad üzlete a paksi bővítés
2016. február 17. 17:35

Orbán Viktor: az évszázad üzlete a paksi bővítés
FORRÁS: MTI

A kormányfő az orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította. Azt mondta: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására, és arról is beszélt, hogy  jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar gazdaság és a magyar ipar működésképtelen

Orbán Viktor miniszterelnök szerint minden téren előrelépés következett be a kétoldalú kapcsolatokban Magyarország és Oroszország között, csupán a kereskedelem területén tapasztalhattunk visszalépést, amiről azonban nem a két fél tehet.

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatója az egykori kommunista vezetők találkozásait idézte, a magyar kormányfő pedig egyértelművé tette, nem érdekelt az Európai Unió jövőjében. Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetjének vezetője azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök "megérdemelte" Putyin dicséretét, hiszen mindent megtett az EU szétveréséért, megtagadott mindenfajta közös értéket, alapelvet és együttműködést. Orbán Viktor szerinte "sutba dobta" Magyarország energiafüggetlenségét, és saját népe előtt titkolózva kötött atomszerződést, orosz gigahitellel eladósítva a magyarokat.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor moszkvai látogatására nem volt semmi szükség, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót.

A Jobbik viszont azt közölte: üdvözli a hosszú távú gázszerződés megerősítését és azt, hogy a kormányfő kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen. Megnyugtatónak nevezték, hogy Oroszország fenntartja a paksi bővítésre vonatkozó konstrukciót, amely jelenleg az EU részéről "támadás alatt áll". A Jobbik támogatja a beruházást, kritikával mindössze a szerződés titkosítását illetik. Azt is hangsúlyozta: az atomenergiának nincs alternatívája, az orosz technológiával épült atomerőművet pedig orosz technológiával kell bővíteni.

Az MSZP azt várta volna, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón világosan és egyértelműen mondja ki, Magyarország megbízható és elkötelezett tagja a NATO-nak és az EU-nak. Harangozó Tamás sajtótájékoztatóján azt mondta, véleményük szerint különös jelentősége van a találkozó időzítésének, és az MSZP reméli, hogy a egy nappal a brüsszeli uniós csúcs előtt a magyar kormányfő "nem pártutasításokért érkezett Moszkvába".Kommentek

Mások ezeket is megnézték


moszkva politika orbán viktor vlagyimir putyin paks paks 2 atomerőmű

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Levélben gratulált Orbán Viktor
Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök a németországi Kereszténydemokrata Unió új elnökének, Annegret...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2018 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal