július
16.
Valter
EUR: 325.79
USD: 289
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Politika

Cameron diszkriminációra gyanakszik, vizsgálatokat sürget
2016. január 31. 13:07

Cameron diszkriminációra gyanakszik, vizsgálatokat sürget
FORRÁS: wikipedia

Nagy-Britannia joggal nevezheti magát a világ legsikeresebb soketnikumú, sokvallású demokráciájának, ennek ellenére is azonban bizonyos statisztikák szégyenre adnak okot, és a brit kormány törvényalkotással is kész az etnikai-társadalmi esélyegyenlőség megteremtésére - írta vasárnap megjelent cikkében a brit miniszterelnök.

David Cameron a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapban kifejti, hogy ma a fiatal fekete brit férfiak nagyobb eséllyel kerülnek börtönbe, mint egyetemre, a brit fegyveres erőknél nem szolgál egyetlen fekete tábornok sem, és a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb tőkeértékű vállalat közül mindössze négynek a vezérigazgatója valamely etnikai kisebbség tagja.

A The Sunday Times a cikkhez kapcsolódóan saját statisztikai vizsgálatot is végzett, amelyből kiderül, hogy a FTSE-100-as cégcsoporton belül 62-nek még az igazgatótanácsában sincsenek etnikai kisebbségekből származó tagok, a brit fegyveres erők teljes tiszti állományán belül pedig mindössze 0,1 százalék a feketék aránya.

A lap kimutatása szerint tavaly a kiemelkedő középiskolai eredményt elérő fekete középiskolai diákok 16 százaléka, az azonos eredménnyel végzett fehér tanulók 32 százaléka jelentkezett felsőoktatási intézményekbe.

Cameron a cikkben mindehhez hozzáteszi, hogy az Oxfordi Egyetem - ahol annak idején ő is tanult - 2014-ben alig 27 fekete jelentkezőt vett fel.

A brit miniszterelnök szégyenteljesnek nevezi, hogy a bíróságok elé kerülő fekete vádlottakra nagyobb eséllyel rónak ki szabadságvesztést, mint az ugyanolyan kihágásért felelősségre vont fehérekre. Cameron szerint meg kell vizsgálni ennek okait, és azt, hogy miként lehet véget vetni ennek a diszkriminációgyanús gyakorlatnak.

A brit kormányfő szerint arra is meggyőző erejű bizonyítékok vannak, hogy azokat az álláskeresőket, akiknek etnikai hangzású nevük van, kisebb eséllyel hívják vissza az általuk megkeresett vállalatok állásajánlatokkal, mint másokat.

E statisztikák miatt Nagy-Britanniának szégyenkeznie kell, de ezeknek a példáknak egyben cselekvésre is kell ösztönözniük a kormányt. Ennek első lépéseként a kabinet új átláthatósági törvénytervezetet nyújt be, amely rendszeres és teljes körű adatközlésre kötelezi az egyetemeket a felvételre jelentkezők, illetve a közülük felvettek nemi és etnikai megoszlásáról, valamint társadalmi-gazdasági hátterükről - írta vasárnapi cikkében a brit miniszterelnök.
Mások ezeket is megnézték


london politika david cameron diszkrimináció átláthatósági törvény

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Az ellenzék folytatja az áskálódást
 Gyurcsány Ferencék a bevándorláspárti uniós képviselőkkel közösen akadályozták meg a bevándorlásellenes fideszes alelnök kinevezését az Európai Parlamentben. A kormányszóvivő megdöbbent az ellenzéki EP-képviselők viselkedésén, szerinte példátlan, amit az ellenzékiek tesznek. Egy szakértő úgy véli: az ellenzék ezzel az akciójával ismét csak saját magát járatta le.

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal