július
20.
Illés
EUR: 325.67
USD: 289.46
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

A nagypapa még magnókazettán tolta, az unoka már az Instragamon szítja a forradalmat
2016. január 28. 10:35

A nagypapa még magnókazettán tolta, az unoka már az Instragamon szítja a forradalmat
FORRÁS: wikipédia

Kapott vagy nem kapott SMS-t Khomeini unokája?

Különös sztori tartja izgalomban az iráni vallási, jogászi és politikai elitet. A történet azzal kezdődött, hogy az Iszlám Köztársaság alapítójának, Khomeini ajatollahnak az unokája, Hasszan Khomeini pályázott egy magas tisztségre. Be akart kerülni a 88 tagú, un. Bölcsek Tanácsába. Ez a testület egyfajta kontrollt gyakorol a mindenkori legfelső vallási vezető, jelenleg Ali Khamenei, fölött, és a főajatollah halála után a 88-ak választják meg az utódot, aki egyben Irán első számú politikai vezetője is. Hogy ki kerülhet be a Bölcsek Tanácsába, azt az alkotmánybíróság dönti el. Iránban hivatalosan az Alkotmány Őrei nevet viseli ez a testület, amelyben hat jogász van, őket a legfelső bíróság elnöke jelölte és hat vallási vezető, akiket Khamenei ajatollah delegált. Az alkotmánybíróság állítja, hogy a Bölcsek Tanácsába pályázó jelölteket elektronikus üzenetben értesítette arról, mikor lesz a meghallgatásuk.


Hasszan Khomeini nem jelent meg a jelzett időpontban az Alkotmány Őrei előtt. Ezért a testület kizárta a jelöltek közül. Hasszan Khomeini viszont állítja, hogy ő nem kapta meg a meghallgatásról szóló üzenetet, sem elektronikus, sem más formában. Egyelőre mindenki ragaszkodik a maga állításához. A reformpárti erők, Hasszan Rohani elnök hívei eleinte örültek annak, hogy a Khomeini unoka nem kerül a 88-ak közé. De most kissé elbizonytalanodtak, hiszen számukra sem világos, milyen titkos hatalmi játszma zajlik a színfalak mögött. Hassan Khomeini fellebbezhet és elvben van egy különleges kiskapu is, hiszen egy-két különleges presztízsű személyiség az alkotmánybírósági meghallgatás és jóváhagyás nélkül is bekerülhet a Bölcsek Tanácsába. A testület felállításának határideje február 26. Addig még sok minden történhet. Az Iszlám Köztársaságot alapító Khomeini imám aligha gondolta volna, miféle e-mail-es, SMS-es kalandokba keveredik majd egykor unokája, aki egyébként Instagram oldalán tájékoztatja folyamatosan szimpatizánsait a történtekről. Annak idején nagyapja is használta a technika akkori vívmányait: diadalmas hazatérése előtt, a sokáig emigrációban élő imám gyújtó hangú beszédeit illegálisan másolt magnókazettákon terjesztették Iránban.
Mások ezeket is megnézték


külföld Khomeini Alkotmány Őrei unoka Teherán

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Börtönben marad a milliárdos
Óvadék ellenében sem engedik szabadlábra Jeffrey Epsteint. Az ügyészség úgy döntött, az amerikai milliomos...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal