február
19.
Zsuzsanna
EUR: 335.44
USD: 309.79
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Belföld

Ismét rászáll az adóhatóság az Uberre
2016. január 22. 13:33

Ismét rászáll az adóhatóság az Uberre

A taxistüntetés egyik hozadéka, hogy a NAV ellenőrei ismét rászállnak az Uber-sofőrökre. A kormány célja az, hogy minden hazai vállalkozási tevékenység után fizessenek adót. Nem ez az első eset, hogy vizsgálják az Uber-sofőröket.

Tavaly májusban már górcső alá vették az Uber-sofőrök tevékenységét a NAV emberei és akkor szinte egyetlen olyan sofőrt sem találtak, aki ne szegett volna szabályt. A gépkocsikban akkor se taxaméter, se számlatömb nem volt és egyetlen sofőrnek se volt adószáma. Akkoriban a sofőrök taxi engedéllyel és alkalmassági vizsgával sem rendelkeztek. A májusi vizsgálatokon megbukott sofőrök a revízió után többnyire igényeltek a vállalkozásukhoz szükséges adószámot.


Az Uber tagjaként a sofőrök gyakorlatilag személyszállítási szolgáltatásnak végeznek, mégsem adóznak hazánkban. Az Uber International Holding B. V. egy Hollandiában bejegyzett cég, amely nem rendelkezik magyar telephellyel, ezért tudja kikerülni a hazai adófizetést. Most ezt a rendszert szeretnék valamilyen módon szabályozni.

A kormány elvárása és célja, hogy minden magyarországi vállalkozási tevékenység után adót kell fizetni

– jelentette ki Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján.


Tállai szerint a korábbi revízió után szerződött és megsokasodott Uber-sofőrök az adóhivatalhoz sem jelentették be magukat, így adószámuk sincs, pedig tevékenységük ezt megkövetelné. Hisz a személyszállítást rendszeresen és jövedelemszerzés céljából végzik. A NAV ezért a mai nap folyamán „Uber-sofőr vagyok, hogyan adózzak?” egy tájékoztatást ad ki, és megkezdi a sofőrök ellenőrzését is.

Annak érdekében, hogy ne mondhassák a sofőrök, hogy nem tudták, mi a teendőjük, a NAV még a mai napon a honlapján egy tájékoztatót jelentet meg, amely egyértelműen leírja, hogy mi a teendője az Uber-sofőrnek. Fontos tétel, hogy aki az Ubernél akar sofőrködni, annak muszáj adószámot kiváltania, ahogy közösségi adószám is szükséges, illetve azt is el kell döntenie, hogy milyen adózást választ, be akar-e a lépni az áfakörbe

– mondta Tállai, aki többszázezres bírságokat helyezett kilátásba.


A szerződésükkel sincsenek tisztában az Uber-sofőrök?

A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy a sofőrök a céggel egy 12 oldalas szerződést kötöttek, amiben az is szerepel, hogy az adott ország jogszabályait köteles betartani a velük szerződő fél. Nemcsak az adózásra vonatkozóakat, hanem a műszaki paramétereket is az adott nemzet szabályai szerint kell teljesíteni. Tállai szerint, ha figyelmesen végig olvassák a hazai Uberesek a dokumentumot, akkor világossá válik, hogy gyakorlatilag mindenért ők felelnek és nem a holland cég.

Szeretnénk felszámolni azt a tevékenységet, amely a törvények megszegésével jut versenyelőnyhöz azokkal a taxisokkal szemben, akik megfelelnek minden előírásnak

- emelte ki Tállai.


Orbán Viktor is megszólalt a taxis-uberes konfliktus kapcsán. A miniszterelnök szerint is szabályozni kell a hazai személyszállítást és a felállított szabályoknak mindenkire vonatkoznia kellene.

A kormánynak az a dolga, hogy mindenkivel betartassa a szabályokat. Most nem azok a szabályok vonatkoznak az Uberre, mint a taxisokra, ráadásul a személyszállítás veszélyes üzem, ahol az utasok épsége érdekében be kell tartani az előírásokat. Ez egy igazságtalan helyzet, komolyan kell venni a taxisok felvetését – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Korábbi cikkeinkben részletes foglalkoztunk a konfliktussal.

Hatvan taxis demonstrál a belvárosban
Mintegy hatvan autóval - többel, mint reggel - demonstrálnak Budapesten, a belvárosban a taxisok. Az Uber szolgáltatás betiltását akarják elérni. Szerdáig maradhatnak.
Mások ezeket is megnézték


belföld taxisok tuzson bence kormány adózás Budapest

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Nagybácsi lesz az Exatlon kajakosa
Zokogtak a versenyzők Dominikán, volt, aki az örömtől sírt, mert beszélhetett a családjával. Ez a pirosban játszó bajnokoknak...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal