január
23.
Zelma, Rajmund
EUR: 318
USD: 279.9
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Tvrtko Blog

Norvég szakértő: álomsorsolás? Inkább rémálomsorsolás (Tvrtko blog)
2015. november 17. 12:06

Norvég szakértő: álomsorsolás? Inkább rémálomsorsolás (Tvrtko blog)
FORRÁS: VGTV

A sport messze több annál, mint hogy két csapat egymással viaskodik. Aki volt már Veszprémben kézilabdameccsen, aki végigszurkolt már egy női kosárderbit Pécsen, az tudja: mit jelent, ha sok ezer ember szíve egyszerre dobban, ha rengeteg ököl egyszerre csap a levegőbe. Akkor, ott nincs szegény és gazdag, nincs férfi és nő, nincs gyermek és nyugdíjas. Szurkoló van, a sajátjaiért szorító lelkes embertömeg.

Hatványozottan igaz mindez a legnépszerűbb sportágra, a focira, ahol megannyi kínt és keservet, oly sok lemondást és kudarcot feledtet egyetlen apró reménysugár, bátorsággal kiharcolt győzelem. Ennek a mostani győzelemnek voltak ikonikus pillanatai, ezeket veszem most górcső alá.

Az első mindjárt az asztalcsapkodó: szerencsétlen srác annyira belelendült a magyarok lebecsülésébe, hogy most aztán egy életen át ezt fogja hallgatni. Tőlünk is meg a sajátjaitól is. Ebből is látszik, hogy elég egyetlen szerencsétlen mondat, mozdulat, nem kellően elegáns gesztus, és máris rajtaragad az illetőn mindez. Mondhatjuk: legyen ez az ő baja. Ebben a pillanatban nem is tudok mást írni erre: tényleg az övé.

Aztán ott vannak a hazai ellendrukkerek. Volt olyan közszereplő, aki a sajtóhíradások szerint örömének ad hangot minden alkalommal, ha kikap a magyar válogatott, hiszen az jól igazolja a miniszterelnök politikájának kudarcát. Itt álljunk meg egy pillanatra. Engem speciel nem érdekel a miniszterelnök se pro sem kontra. Lehet és kell is azon vitatkozni, hogy kell-e ennyi stadion, mire költhetnénk az azokra elköltött összegeket. Ugyanakkor egy magyar ember ne szurkoljon SOHA egy magyar nemzeti válogatott ellen, mert nem illik, sőt, kimondom: aki ilyet tesz, bunkó módon viselkedik, gondolatai nem méltók egy magyar emberhez.

A harmadik, amiről írok, egyszerre tragikus és megható. A legjobban összefoglalva mindez a kiváló sportkommentátor szájából hangzott el még Oslóban. A hajrában támadtak a hazaiak, a kapuban Király Gábor elképesztőt védett, a kipattanóra egy norvég csatár érkezett, aki aztán a felső lécre fejelte a labdát. Hajdú B. István pedig így közvetített:

Hát ezt lehet, hogy Fülöp Marci tolta a felső lécre…

Spontán mondat volt, őszinte, emberi.

Fülöp Márton, 1983-2015
FORRÁS: wikipédia
Fülöp Márton, 1983-2015

Azon a napon egész nap az esti eredményen gondolkodtam. Évek óta kutatom a magyar sporttragédiákat, ám nem elsősorban azt, hogy ki hogyan halt meg. Annak néztem utána, hogy a megsebzett, gyászoló, veszteséget elszenvedő csapatokkal mi történt a következő mérkőzéseken. Amit találtam, egészen megdöbbentő. Ha elvesztettünk egy válogatott szintű élsportolót – sajnos a jó Isten sokszor sújtott minket ezzel – akkor a veszteséget elszenvedő csapat mindig, minden alkalommal és kivétel nélkül megnyerte a következő összecsapását, akkor is, ha sokkal erősebb ellenféllel találkozott, akkor is ha idegenben játszott. Az sem volt ritka, hogy a gyászoló csapat a szezon végén kiemelkedő eredményt ért el.

1997. szeptemberében, tragikus hirtelenséggel meghalt a Pécs női kosárlabdacsapatának kapitánya és irányítója, Horváth Judit. A Pécs – még Juci temetése előtt - megnyerte következő mérkőzését, az év végén pedig irányítója nélkül lett bajnok és kupagyőztes, vidéki csapatként először a sportág történetében.

Lassan 11 éve, hogy elveszítettük a világ legjobb kézilabdázónőjének választott Kulcsár Anitát. Tragikus halála után csapata, a Dunaferr valósággal kiütötte a spanyol Asroc Sagunto együttesét.
Fehér Miklós válogatott labdarúgónk halála után a Benfica nyolc év után nyerte meg a portugál kupát. Zavadszky Gábor tragédiája verhetetlenné tette a ciprusi Apolon Limasolt, 32 meccsen nem találtak legyőzőre, európai klubrekorddal nyerte meg a bajnokságát.

ifj. Ocskay Gábor jégkorongozó pár nappal azután, hogy bajnoki címet ünnepelt, menyasszonya karjai között halt meg, hogy aztán a magyar jégkorong-válogatott a földkerekség csodálatát kivívva legyőzze a világbajnok finneket.

Marian Cozma brutális meggyilkolása után a Veszprém csapata a bukaresti temetésről hazatérve verte meg az Ademar Leont a Bajnokok Ligájában.

Néhány példa, nem is az összes. Fülöp Márton az odavágó napján hagyott itt minket, csapattársai a legméltóbb emléket állították Neki, hiszem, hogy Hajdú B. Istvánnak igaza volt, hiszem, hogy Marci, onnan fentről tényleg segített!
 

FORRÁS: MTI

Itt áll hát Magyarország egy nagy siker után, emelkedett lélekkel, megannyi kíváncsisággal. Generációk nem tudják, hogy milyen összeölelkezve szurkolni a világversenyen játszó nemzeti csapatunknak, ökölbe szorított kézzel ugrálni az óriáskivetítők előtt. Eljöhet hát a pillanat, amikor a magyar kisgyerekek nem Zidane vagy Messi mezben, hanem Gera vagy Király felirattal a hátukon fociznak majd a grundokon. Olyan pillanatok jöhetnek hát, amelyek sokak életében nem voltak még. Olyan pillanatok, amelyek bebizonyítják, hogy a sport, a foci tényleg nem (csak) arról szól, hogy kétszer tizenegy ember egy felfújt bőrlabdát kerget. Azokban a napokban, az EB idején egy ország kiabálja majd torkaszakadtából: HAJRÁ, MAGYAROK! Mindannyiunk büszkeségére!Kommentek

Mások ezeket is megnézték


budapest tvrtko blog vujity tvrtko foci futball Fülöp Márton eb-pótselejtező magyar-norvég norvég-magyar

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal