január
22.
Vince, Artúr
EUR: 318.2
USD: 279.86
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Tvrtko Blog

Tvrtko: így jutott Lagzi Lajcsi a mennyből a pokolba
2015. november 4. 15:27

Tvrtko: így jutott Lagzi Lajcsi a mennyből a pokolba

Mert a fent említett énekesre elsősorban a fiatal rendőr halálát okozó tragikus autóbaleset révén emlékszünk, minden más háttérbe szorul. Ahogy Galambos Lajos sem legendás trombitaszólói miatt kerül a hírekbe, mostanában a megbilincselt kezek, beesett arc, rendőrök által kísérgetett rab villan be az embereknek.

Ilyen a hírek világa, az erősebb hír elnyomja a gyengébbet, a rossz hír felülírja a jót. Lehet ezt a helyzetet szidni, azzal elégedetlennek lenni, ám a világ, a hírek világa már csak ilyen. Pontosan tudjuk, hogy tízezerszámra repkednek a repülőgépek a nagyvilágban, ám soha nem kezdődött még úgy Híradó, hogy:

Jó estét kívánok, ma is megérkezett a Concorde párizsi járata New Yorkba! Minden utas egészségesen kiszállt a gépből, vannak közöttük, akik hamarosan tovább utaznak!

Ez nem hír. Ám a Concorde lezuhant, rengetegen meghaltak. Egyetlen katasztrófa volt ez a sok tíz és százezer biztonságos repülés között, mégis ez, csakis ez lett a hír. A vezető hír, mindenhol. Ezután pedig elindult a hírspirál: mindenki mindent tudni akart a repülőről, az utasokról, a kapitányról a légiutaskísérőkről.

Nézzünk egy konkrét esetet itthonról. Nem akarok senkit sem megbántani, nincs jogom és nem is dolgom ítélkezni, én a hírekről, azok természetéről írok:

Galambos Lajcsi sikeres ember. Volt. Sokan keresték barátságát, műfajában koronázatlan királyként emlegették, fellépésein tolongtak az emberek, tatai lakóparkja presztízsberuházás volt, mocsai birtokán ámult az ország, amikor látták a tévében az ott forgató stáb képeit. A női magazinok szívesen tették címlapjukra Lajcsit, szerető feleségestől, kifogástalanul öltöztetett gyermekestől. Még a nagy vihart kiváltó őrizetbe vétel előtti hírek is a család gyönyörűségessé cseperedett nagylányáról szóltak. Szépen, pozitívan.

Aztán történt valami. Valami, ami miatt 180 fokos fordulatot vett minden. A fotósok nem a trombitát tartó, hanem a vezetőszíjon kísért, megbilincselt kezekre voltak kíváncsiak.
 

Itt vannak az első képek a megbilincselt Lajcsiról!

harsogta az internetes portál, amely megnyerte a hírversenyt. Onnantól pedig már beindult a henger: egy neve elhallgatását kérő helyi elmondta, hogy Lajcsi nagyképű volt és senkinek sem köszönt, sokan korábbi balhékról kezdtek beszélni, belengették az általános vizsgálatokat, a lakóparkból menekültek, sőt, volt, akinek halálfélelme volt az illegális bekötések miatt. Aztán még az „eltitkolt” első házasság is terítékre került, a gyerekek reszkettek, a feleség zokogása lett a hír. Az „eltitkolt házasságról” garantáltan soha, senki nem olvasott volna, ha nincs a közműlopás. Mindezt ez hozta felszínre. A szobor először megrepedt, onnantól pedig már könnyen omlott össze. A kegyelemdöfést pedig valószínűleg azok a fotómontázsok jelentették, amelyeket a nyári/téli óraátállítás előtt hoztak nyilvánosságra, és amelyeken Lagzi Lajcsi volt látható vízórával, gázórával, és a szöveggel:

Ne felejtse el átállítani óráit, én már megtettem!

És akkor még a rabruhába öltöztetett mulatós sztárt nem is említettem, aki azt énekli: ”Van nekem egy csíkos gatyám...”

Lagzi Lajcsi márka volt. Császár Előd is. Gyakorlatilag minden színész, énekes, sztársportoló, közszereplő az. Minél magasabbra jut, annál eladhatóbb, annál jobb termék. Minél magasabbra jut, annál nagyobbat tud zuhanni. Az elmúlt években láthattuk, hogyan tesz a nullával egyenlővé valakit egy szalámilopás, hogyan rombolja a szobrot az adócsalásért kiszabott börtönbüntetés, miként kerül valaki szégyenpadra verekedés vagy ittas vezetés miatt.

Ha ezt Kovács Béla géplakatos követi el, nem hír, maximum egy sor a megyei napilapban, ha komolyabb az eset. Ha híres ember az elkövető, hetekig, hónapokig tanyázhat a lapok címoldalán, ahol olyan dolgok is kiderülhetnek róla, amelyekről nem is álmodott.

Életemben nem volt még cigaretta a számban, és sosem iszom, ha vezetek. Pontosan tudom, hogy ha egy konyakos meggy elfogyasztása után autómmal átparkolnék egyik helyről a másikra, bizony másnap lenne olyan bulvárlap, amely arról tudósítana, hogy „alig állt a lábán, neve elhallgatását kérő szemtanúk szerint folyamatosan dülöngélt.” Ilyen ez a világ, nehéz megszokni. Vigyázni és viselkedni kell. Nem vagyok szent, sok hibát követek el én is. Az első nagyobb után az összes kicsi is előkerülne, felnagyítva, „hírbe hozva”.

A hír is egy termék. Olyan, mint a paradicsom és a paprika. Ezt is el kell adni. Ki így, ki úgy adja el. Mindenki saját ízlése szerint. Van, aki csak az igazat írja, van, akinél belefér a hazugság. Lelke rajta. Ám mindettől függetlenül a híres embereknek vigyázniuk kell. Mert a szobor megrepedéséhez egészen piti dolgok is elegendőek. Láthattuk, látjuk. Ilyenkor pedig pontosan megérezzük, hogy Császár Előd vagy Lagzi Lajcsi ügyében a bíróság csak a második ítéletet mondja ki. Az elsőt a néző, hallgató, olvasó, vagyis a hírfogyasztó teszi meg. Ezért kell vigyáznia mindenkinek, aki egyszer közönség elé lép.Kommentek

Mások ezeket is megnézték


vujity tvrtko tvrtko blog lagzi lajcsi galambos lajos császár előd

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal