november
27.
Virgil
EUR: 361.16
USD: 303.39
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Kultúra

Legendák ereklyéi: ilyen volt az Ifipark
2015. szeptember 27. 19:10

Legendák ereklyéi: ilyen volt az Ifipark

Dolly cipője, ruhája és napszemüvege, Pataky Attila bőrdzsekije, az Omegás Benkő László fellépő ruhája, hangszerek és más rockzenei ereklyék láthatók a Várkert Bazárban, a Budai Ifjúsági Park egykori helyszínén. Itt volt 23 éven keresztül a budapesti fiatalok legfőbb bulizó helye, ahol nagyon sok, ma már legendás zenekar és zenész fellépett. A kiállítás a Cseh Tamás Program szervezésében jött létre.

A Budai Ifjúsági Parkban a 60-as évek elejétől engedték a fiataloknak, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között, de mégiscsak együtt szórakozzanak. Így váltak az ifiparkban töltött esték sokak számára felejthetetlen élménnyé. Most ugyanitt, a mai nevén Várkert Bazárban nyílt meg a kiállítás, ahol az akkori időkből származó emlékeket, relikviákat lehet újra megnézni, és közben nosztalgiázni kicsit.

A galéria megnyitása > [10 kép]

Itt van például Benkő László magyar mintás mellénye, Szigeti Edit, a Generál énekes gitárosának saját kézzel hímzett forrónadrágja, Závodi János, a Piramis gitárosának bőrmellénye. Az Edda alapító Slamovits István első gitárja és Cseh Tamás gitárfogója, Szikora Róbert fellépő ruhája. És a kádári idézet, amely így tett pontot a hosszú hajról folyatott társadalmi vita végére:

Mindenki olyan hosszú hajat hord amilyet akar, csak mossa

Bajnai Zsolt szervező azt mondja: a kiállítás célja hogy a 20.-ik század kordokumentumait felkutassák, megőrizzék. Arról is beszélt, hogy van egy legenda, amely szerint az Ifjúsági Parkban minden koncertet rögzítettek, de nem azért, hogy utána kiadják, hanem azért, hogy az összekötő szövegeket a III/III-as ügyosztály meghallgathassa. Azóta sem tudni, hogy léteznek-e ezek a felvételek, és ha igen, akkor vajon hol lehetnek.

Zalatnay Sarolta is az Ifjúsági Parkban adta első koncertjeit, azt meséli: a szigorú öltözködési szabályoknak nehezen lehetett megfelelni. Például ő felléphetett ugyan miniszoknyában, de mindig megnézték, hogy mennyire mini a mini, ezért ő az ellenőrzés előtt mindig lejjebb húzta, aztán amikor kiment a színpadra, felhúzta „egészen minire”.

Vágatlan: Zalatnay Sarolta emlékei az Ifiparkról

Az Ifiparkban egyébként annak idején szigorú belépési szabályzat volt, itt egy idézet belőle:

Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.Mások ezeket is megnézték


budapest kultúra zalatnay sarolta ifipark várkert bazár edda benkő lászló piramis generál

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal