április
25.
Márk
EUR: 321.2
USD: 286.33
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Politika

Menekültváltság a címoldalakon: így írnak rólunk a külföldi lapok
2015. szeptember 17. 16:11

Menekültváltság a címoldalakon: így írnak rólunk a külföldi lapok

Kereszténydemokrata támogatás


A Le Soir című baloldali brüsszeli lap arról írt, hogy az európai kereszténydemokrácia megvédi Orbán Viktor miniszterelnököt. A cikk szerint a menekültügyben hozott intézkedések miatt a magyar miniszterelnök rengetegen bírálták és nem csak Európában. Ám a Fidesz pártcsaládjában, az Európai Néppártban alig hallhatóak Orbán Viktorral szembeni hangok. A lap meginterjúvolta Manfred Webert, a néppárti EP-frakció vezetőjét, aki szerint Orbán a szerb határt szeretné védeni és a dublini, valamint a schengeni szabályok betartására törekszik. Weber úgy véli, nem lehet szemrehányást tenni Magyarországnak a határai megvédése miatt, ha közben bírálat éri azokat az országokat is, amelyek nem tesznek eleget határvédelmi kötelezettségeiknek.


Hideget és meleget is kapott Orbán a román lapoktól


A román lapok közül a liberális kötődésű Adevarul blogjában Teodor Raileanu élesen bírálja mind a magyar, mind a román miniszterelnököt. A szerző értelmetlen, szélsőséges megoldásnak tartja a kerítésépítést. Náci álláspontnak minősítette Orbán Viktornak azt a kijelentését, miszerint a kormányfő nem akarja, hogy Magyarország etnikai-vallási összetétele megváltozzon. Raileanu szerint Victor Ponta román kormányfő pedig alpári stílusban szít nacionalista indulatokat.
Az Adevarul másik szerzője, Marius Dorin Lulea szerint Pontának nincs erkölcsi alapja leckéztetni Magyarországot a határ lezárása miatt. "Vége a romantikának" –írja Lulea arra utalva, hogy szerinte az erőszakhoz folyamodó bevándorlók megsértették Magyarország szuverenitását. Véleménye szerint Románia hasonló helyzetben sokkal gorombábban reagált volna. Lulea szerint a válságért elsősorban Németország felelős, amely maga is lezárja határait.
A konzervatív Romania Liberában Sabina Fati bírálta a budapesti és bukaresti kormányt is a két ország közé tervezett ideiglenes határzár miatt. A szerző Orbán Viktort azért is bírálja, mert szerinte megfeledkezik arról, hogy országa - és egész Kelet-Európa - fél évszázadon keresztül a Moszkvából vezényelt "koncentrációs tábor" foglya volt. Most pedig Orbán az általa emelt kerítéssel Európa újabb megosztását valósítja meg.

Le Monde: a magyar kormány xenofób retorikát folytat


A francia balliberális Le Monde kommentárja szerint a menekültválság egyértelművé tette a törésvonalat a Vlagyimir Putyin orosz elnök által képviselt politikai kereszténység és a Ferenc pápa által hirdetett, a szegények felé forduló evangéliumi kereszténység között. A cikkszerző Joelle Stolz szerint "kilenc hónapja a magyar kormány irányvonala ez a xenofób retorika", amelynek része volt a bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció, majd a plakátkampány, végül pedig a szeptember 15-én érvénybe lépett új törvény. Mindeközben a hivatalos egyházak hallgatása tanulságos volt: sem a katolikus, sem a református egyház vezetője nem mert távolságot tartani és mindenben egyetértett a miniszterelnökkel. A kvótarendszer elutasításával Orbán Viktor nemcsak a romák milliót megfelelően integrálni képtelen kelet-európai országok fenntartásait használja ki, hanem a társadalmi igazságosságra a morális rendnél kevésbé ügyelő politikai kereszténység képviselőjeként is fellép, de ez a koncepció jelenleg ellentétben áll a pápai irányvonallal, ami pedig egyházszakadást eredményezhet az Európai Unióban - írta a Le Monde.

Konzervatív lapok: Orbán csak a határt védi


A brit konzervatív lap a The Daily Telegraph szerint Magyarország az Európai Unió külső határának védelmére tett lépéseivel az mutatja, hogy az EU kudarcot vallott a menekültáradat kezelésében.
A WSieci című lengyel konzervatív hetilap kommentárja szerint a magyarokat nem kell "ostorozni" azért, amit a migránsügyben tesznek, sőt köszönet jár nekik. A magyarországi határzár a szerző szerint "nem kegyetlenség, hanem Európának az invázió elleni védelme".

 
Mások ezeket is megnézték


külföld lapszemle menekültek orbán viktor politika

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Pert vesztett, fizethet Márki-Zay
800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie Márki-Zay Péternek, mert a bíróság szerint megsértette a...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal