február
29.
EUR: 339.12
USD: 310.1
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Kultúra

Magyar társulat a Bataclan árnyékában
2015. november 28. 14:55

Magyar társulat a Bataclan árnyékában

˝A félelmet csak a szeretet győzheti le, és mi ezt szeretnénk felébreszteni˝ - nyilatkozta a Recirquel Társulat alapítója. Péntek este óta lépnek fel Párizsban, a terrortámadások hírére összeült a társulat, hogy eldöntsék: így is elvállalják-e. Az első magyar újcirkusz képviselői folytatják a próbákat, de túl nagy kockázat esetén lemondják a fellépéseket.

Ideiglenesen Párizsba költözött a magyar Recirquel Társulat, hogy november 27-től másfél hónapig elkápráztassa a francia közönséget a Párizs éjjel című előadással. Habár az artisták és dzsessz zenészek mérföldkőnek tekintik az újcirkusz hazájában lévő turnét, előfordulhat, hogy a terrorveszély miatt lemondják a fellépéseket.

Vági Bence, a társulat alapítója és művészeti vezetője azt mondta a tények.hu-nak: sokkos állapotba került, mikor hallott a párizsi terrortámadásról. A hírek hallatán hosszasan beszélgettek a csapat tagjaival, és úgy döntöttek: folytatják a felkészülést, hiszen minden eddiginél jobban számítanak rájuk Párizsban. De abban is megegyeztek: ha túl veszélyesnek találják a körülményeket, lemondják a turnét, nem kockáztatnak.

Az élni akarás győzni fog a félelem fölött

Tények.hu: Mi volt az első, ami eszedbe jutott akkor, amikor először eljutott hozzád a hír a párizsi merényletekről?

Vági Bence: Sokkos állapotban ültem a TV előtt, felfoghatatlan volt számomra, hogy kikapcsolódni vágyó boldog embereket mészároltak le. Aztán eszembe jutott egy kedves barátom története, akinek a Las Vegas-i szereplését az ikertornyok támadása miatt mondták le. Arra gondoltam, hogy vajon keresztülhúzhatja-e a mi fellépéseinket is a terror.

Tények.hu: Összeültetek utána a társulattal? Milyen volt a hangulat?

Vági Bence: A Társulat a pénteki Non Solus után szombaton és vasárnap A Meztelen Bohóc előadást játszotta a Müpában, mindenki feszülten próbált délelőtt, utána pedig összeültünk, és hosszan beszéltünk. Elmondtam, hogy a francia partnerünk már kora reggel válaszolt részvétnyilvánításunkra, és azt írták, hogy minden eddiginél jobban számítanak ránk Párizsban.

Tények.hu: Felmerült-e, hogy lefújjátok az egészet, volt-e olyan köztetek, akiben az volt: ez túl kockázatos?

Vági Bence: A társulat tagjai fiatalok, a New York-i eseményeket még kevéssé élték meg, szüleik aggódtak, fontos volt érdemben beszélnünk a korábbi hasonló borzalmakról, és a turné körülményeiről… Abban maradtunk, hogy kockáztatni nem fogunk, ha bármi olyan folytatódik, ami miatt veszélyesnek tűnik az út, akkor lemondjuk azt, egyelőre tesszük tovább a dolgunkat.

Tények.hu: A legsúlyosabb támadás egy koncertteremben, tömegben történt. Ti is egy hasonló helyen léptek fel. Vajon ez nem riasztja majd el az embereket?

Vági Bence: Ahhoz, hogy a sebek begyógyuljanak, időre lesz szükség. Az élni akarás győzni fog a félelem fölött, remélem, hogy mihamarabb visszatérnek az emberek a színházakba.
 

Vági Bence
FORRÁS: Csibi Szilvia
Vági Bence

Tények.hu: Hogy látjátok, tudtok-e esetleg segíteni a párizsiaknak abban, hogy tovább lépjenek, vagy legalább elterelődjön a figyelmük az elmúlt pár hétről?

Vági Bence: A turnét szervező partnerünk a Juste Pour Rire küldetésnek tekinti az előadássorozat megtartását. Ők maguk, és azok a francia újságírók, akik három hete Budapestre látogattak megnézni az előadást minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a negatívumok helyett pozitív impulzusokat juttassanak el az emberekhez. A félelmet csak a szeretet győzheti le, és mi ezt az érzést szeretnénk felébreszteni a közönségben.

Tények.hu: Már napok óta ott vagytok, milyen most Párizsban a hangulat? Mennyire nyomja rá a mindennapokra a bélyegét az, ami történt?

Vági Bence: Az indulás előtt volt drukk mindenkiben, amióta megjöttünk, csak a produkcióra figyelünk. A szállásunk a színházhoz közel van, mi azt látjuk, hogy az emberek élik életüket, bízunk benne, hogy a történtek nem szegik kedvét az embereknek, hogy szórakoztathassuk őket. A helyszín egyébként gyönyörű, a falakat borító tükrök és színes üvegek varázslatossá teszik az előadást. Próbálunk reggeltől estig, igyekszünk a kör alakú elrendezéshez a legjobban adaptálni az előadást.

Tények.hu: Mekkora feladat az, amikor egy teljesen más környezetbe, teljesen más országba kell elvinni a produkciót, kell-e ilyenkor kompromisszumokat kötni például a hely szűke miatt, vagy ezen könnyen át tudtok lépni?

Vági Bence: A legnagyobb kihívás, hogy a dalokat franciául adjuk elő, így mindenkinek meg kell tanulni egy kicsit franciául. A turné előkészítésével Vladár Tamás műszaki vezetőnk nagyon precízen foglalkozott, így semmilyen meglepetés nem ért az érkezéskor. Az eddigi legerősebb előadást várom az itteni adottságok mellett.

A Párizs éjjel című előadás a 2014-es Sziget Fesztiválon
FORRÁS: Saucestudio.hu
A Párizs éjjel című előadás a 2014-es Sziget Fesztiválon

A társulat tagjai igyekeznek félretenni minden aggodalmukat, és céljuknak tekintik, hogy félelem helyett jókedvvel töltsék fel a párizsi embereket. Másfél hónapon át lépnek fel a Párizs Éjjel című előadásukkal a párizsi La Villette kulturális központ emblematikus színházában, a Cabaret Sauvage-ban. Januárig közel húszezer néző tekintheti meg a tíz tehetséges artista és a hat virtuóz dzsessz zenész alkotta különleges produkciót, amit a Recirquel alapítója, Vági Bence írt és rendezett.

Videó: a Párizs Éjjel című előadás trailere
Mások ezeket is megnézték


párizs kultúra recirquel társulat cirkusz dzsessz

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal