november
23.
Kelemen, Klementina
EUR: 313.36
USD: 266.53
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

Civilek felfegyverezve?
2017. január 9. 20:07


Egy cseh alkotmánymódosítási javaslat szerint, a lakosságnak alkotmányos joga lenne az önvédelmi fegyvertartás a megnövekedett terrorveszély miatt. Hogy jó ötlet-e, képzetlen kezekbe pisztolyt adni és az emberek ítéletére bízni, mikor érdemes azt elsütni, megoszlanak a vélemények hazánkban és a világban is.

2012-ben egy diák 27 társát mészárolta le hidegvérrel az amerikai Sandy Hook általános iskolában. 2015-ben egy riportert élő adásban lőtte le egyik kollégája Virginiában. 2016-ban egy 3 éves chicagói kisfiú nagyapja fegyverével játszott, amikor az elsült és a halálát okozta.

Az Egyesült Államokban már 1791 óta alkotmányos joga a polgároknak a fegyverhasználat, az iskolai tömeg lövöldözések és fegyveres visszaélések következtében azonban évente 30 000 ember hal meg az országban.
Európa a növekvő terrorfenyegetettség hatására azonban úgy látszik, mégis követheti az amerikai példát. A terrortámadásoknak kitett helyeken, Franciaországban, Németországban és Belgiumban az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt az önvédelmi fegyverek forgalma, Csehországban pedig a napokban nyújtottak be egy alkotmánymódosítási javaslatot, hogy a civileknek joga legyen önvédelmi fegyvert tartani. Magyarországon 128 ezer embernek van legálisan lőfegyvere, főleg sport és vadászati céllal, önvédelmi fegyvert azonban csak a veszélyeztettség indoklásával lehet igényelni.

Egy Védelemkutatás Fejlesztő cég vezetője szerint Magyarországon túl szigorú a fegyvertartás szabályozása.

„Persze nem az a cél, hogy felfegyverezzük a civil lakosságot, mert a hatóságtól nem lehet elvenni ennek a lehetőségét, de az a minimális darab számú fegyver, ami Magyarországon van, teljesen alkalmatlanná teszi az országot és a civil lakosságot, arra hogy megvédje saját magát vagy honfitársainkat.” – nyilatkozta Varga Zoltán, a Globeserver igazgatója.

Viszont a kriminálpszichológus szerint még a fegyverhasználatra kiképzett rendőrök is könnyen hibázhatnak egy tűzharc során.

„Amerikai példára emlékszem, két és fél százalékos hatékonysággal használnak fegyvert a bűnözők a rendőrökkel szemben, a rendőrök pedig másfél százalékos hatékonysággal. Tehát 100 lövedékből másfél talál. Nagyon idegesek, feszültek az emberek ilyenkor, magas a stresszélmény és ezért nem tudnak korrekt mód fegyvert használni.” – közölte Végh József, kriminálpszichológus.

Varga Zoltán meggyőződése azonban, hogy ha megfelelő oktatással elkezdik az embereket a fegyverek használatára felkészíteni, egy kiélezett helyzetben is jobb döntéseket hozhatnak.

„Magyarországon már van krízis menedzsment oktatás, ahol a civil lakosságot is meg lehet tanítani arra, hogy hogyan reagáljanak egy vészhelyzetben, ez persze nem feltétlenül terrorcselekmény kell hogy legyen, lehet ez egy természeti katasztrófa is, de az embereket meg kell tanítani arra, hogy a biztonság érzet megváltozott, másképp kell reagálni bizonyos esetekre és hogyan tudjuk magunkat megvédeni, vagy mások életét megmenteni.” – mondta Varga Zoltán.

Magyarországon az alkalmassági vizsgálat mellett egy pszichológia teszten is át kell mennie annak, aki fegyvert akar tartani. A szakember szerint azonban még ez sem garantálhatja, hogy az amerikai vérengzésekhez hasonló eset nem fordulhat elő. Ráadásul életveszélyes helyzetben kiszámíthatatlan, hogyan reagálunk.

„Ha most meg is vizsgálunk valakit, kialakul bennünk egy vélemény, hogy alkalmas most, hogy fegyvert viseljen, de egy év múlva már lehet, hogy nem lenne alkalmas rá. Illetve olyan szituációban nem tudjuk megvizsgálni, amikor meg van támadva, pedig akkor kéne, hogy mennyire esik szét a személyisége.” – hangsúlyozta a kriminálpszichológus.Kommentek

Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkkülföld

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
45 évig ült ártatlanul
Több, mint 45 évig ült börtönben ártatlanul egy férfi az Egyesült Államokban. Családja évek óta küzdött azért,...MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2017 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal