szeptember
22.
Móric
EUR: 308.42
USD: 256.87
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

Vízért háborúznak a jövőben
2017. január 6. 20:22


Az ENSZ becslése szerint a világ édesvízfogyasztása húszévente duplázódik meg. Előrejelzésük szerint 2040-re a Föld népességének közel fele vízhiánytól szenved majd. Párhuzamosan ezzel a Max Planck intézet tanulmánya szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2040-re évente 80-90 napon át 46 fokos csúcshőmérséklet is lehet, ezért 500 millióan indulhatnak el új otthont keresni.

Huszonöt év múlva a világ népességének közel fele szenved majd a vízhiánytól. Emiatt akár háborúk is kirobbanhatnak. Magyarországon még mindig ivóvízzel öblítjük a vécét, ivóvizünk ezer évre elég. „Jelenleg Magyarországon 90 liter körül alakul az ivóvíz fogyasztás, 1 főre, 1 napra számítva. Ez a 90-es évek elején még a másfélszerese volt.” – nyilatkozta dr. Nagy András a Lechner Tudásközpont téradatelemzője.

Hogy örülnének ennek az aránynak a Föld legszomjasabb térségében, a Kelet-Afrikától Délkelet-Ázsiáig húzódó zónában, ahol átlag 20 liter vizet használ egy ember egy nap, amit néha több órás sétával érhet csak el.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legalább napi 50 liter víz kell a méltósággal teli élet fenntartásához, fürdeni, mosni, főzni, inni. De miért nincs elég mindenhol? Az éghajlatváltozás és a népességnövekedés a két fő ok.

„A változékonyság körülbelül 80 százaléka a népességnövekedéshez kapcsolható. Az a maradék 20 százalék, ami a klímaváltozás következtében áll elő, ez mintegy rárakódik.” – mondta dr. Szöllősi-Nagy András, a UNESCO hidrológiai programjának elnöke.

A népesség megállíthatatlanul növekszik, a század végére, 10-12 milliárd lakossal számolnak, ami vízhozzáférhetőség szempontjából a Föld fenntarthatóságának határát jelenti majd. Túl sok víz kell a tej, a hús, a burgonya vagy a rizs előállításához is. Az aszályok miatt szárazságtűrő fajtákra számíthatunk, az agrártudós szerint a magyar ember szójával vívja majd meg a vízháborút.

„Kevesebb havat fog látni, a tavasz körülbelül olyan lesz, mint most, a nyár melegebb és szárazabb lesz, sokkal több öntözőberendezést fog látni a mezőn, ősszel pedig a hosszabb tenyészidejű növényeket fogja látni, példáuk a szóját.” – közölte dr. Veisz Ottó, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont igazgatója.

Az ENSZ 2016-os becslése szerint a világ édesvíz fogyasztása a jól ellátott területeken mégis húszévente duplázódik. 2040-re így a Föld népességének egyik fele folyamatos vízhiányban él, a másik kétszer annyit fogyaszt majd, mint ma.Kommentek

Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkbelföld külföld víz vízhiány

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
A sátán anyjával akartak ölni
Letartóztatták a londoni metrómerénylet elkövetőjét. 18 éves, az Iszlám Állam terroristája. A brit...MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2017 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal