október
1.
Malvin
EUR: 365.96
USD: 313.21
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Külföld

Börtönbe kerülhet, mert gúnyolta a királyi kutya hűségét
2015. december 15. 10:15

Börtönbe kerülhet, mert gúnyolta a királyi kutya hűségét
FORRÁS: wikimédia

Akár 37 éves börtönbüntetést is kaphat az a munkás Thaiföldön, aki a Facebookon megjegyzést tett Őfelsége szeretett kutyájára.

A királyi ebről film is készült, mely jelenleg a második a népszerűségi listán, Thaiföldön. Az ázsiai országban 2014 májusában a hadsereg vette át a hatalmat, és azóta nagyon szigorú büntetések sújtják azokat, akik bírálni merészelik a királyt. Nemrég harminc éves börtönre ítéltek egy férfit, mert a Facebookon megjegyzéseket tett a királyságra illetve a katonai hatalomra.

A király hű katonái

Annyira félnek Thaiföldön a katonák szigorától, hogy a nyomdász megtagadta a kutyáról szóló cikk kinyomtatását! Idén már negyedszer fordult elő Thaiföldön, hogy a New York Times helyi kiadásában üresen marad egy rész, mert a nyomdászok nem hajlandóak kinyomtatni egy cikket, mely bírálja az uralkodót illetve a katonai kormányt. Az Egyesült Államok nagykövete ellen is eljárás folyik, mert külföldi újságírók előtt megjegyzést tett arra, hogy túlságosan szigorú ítéletek születnek felségsértési perekben Thaiföldön.

Mi történt?

Őfelsége, Bumibol király 2003-ban talált egy kóbor kiskutyát a főváros egyik sikátorában. Magához vette és felnevelte. A hűséges kutya történetéről azután az uralkodó könyvet írt, melyet maga illusztrált. Ebből film is készült. Ezt nemrég mutatták be, és nagy sikert aratott Thaiföldön. A most 88 éves király igen népszerű, mert sikerült megőriznie Thaiföld függetlenségét és viszonylagos stabilitását a polgárháborús viszonyok közepette. A polgárháborúra hivatkozva vette át a hatalmat a hadsereg 2014-ben, és azóta vaskézzel kormányoz. Elvben ígéretet tett, hogy két év után távozik és visszamegy a laktanyákba, de ezt senki sem veszi komolyan. Most nem közölték, hogy mit is írt a rendszert bíráló munkás a Facebookon. Felforgató tevékenységgel gyanúsítják: a vádpontok közül az egyik az, hogy gúnyos megjegyzést tett Őfelsége kutyájára. Állítólag arra célzott, hogy a hatalom azt várja el, hogy kutyahűséggel szolgálják őt Thaiföldön. Mindezért akár 37 év börtönt is kaphat. Mi lesz az Egyesült Államok nagykövetével, aki szintén bírálta a hatalmat? Ellene is eljárás folyik, de természetesen figyelembe vesszük a diplomáciai mentességet- nyilatkozta halálos komolysággal a katonai hatalom szóvivője Thaiföldön.
Mások ezeket is megnézték


külföld thaiföld király kutya felségsértés bangkok

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal