november
25.
Katalin
EUR: 312.05
USD: 262.91
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Belföld

Több gáz fogy a nagy hidegben
2017. január 10. 19:47


A nagy hideg miatt jelentősen megnőtt a gázfogyasztás, ennek ellenére a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van - mondják a szakemberek. A kormány szerint a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, de ha a rendkívüli hideg hosszabb ideig tart, meg tudják nyitni a stratégiai gáztárolót is. Ahogy nő az ország gázfogyasztása, úgy csökken a kereskedelmi tárolókban felhalmozott gáz mennyisége.

A tárolókat szeptemberben 45 százalékra töltötte fel az állam, a tartalék azonban most a 20 százalékot sem éri el. Ennek ellenére nincs ok az aggodalomra - mondja ez a szakértő.

„Most 20 százalék alatt van a tárolókapacitás, de azért azt tudni kell, hogy ez a kapacitás túl van méretezve Magyarországon, tehát nem kell attól félni, hogy elfogyna.” – nyilatkozta Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője.

Magyarország gázellátása biztonságos - mondta az energiaügyért felelős államtitkár. Szerinte szükség esetén importálnak vagy meg tudják nyitni a stratégiai gáztárolót is.

„A tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja a lakosság biztonságos ellátását.” – közölte Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár.

A DK ügyvezető alelnöke szerint felelőtlenség, hogy a gáztárolók töltöttségi szintje húsz százalék alá apadt. Molnár Csaba követelte, hogy a kormány csökkentse a gáz árát.

„A demokratikus koalíció azt követeli a kormánytól, hogy kövessük a világpiaci árakat, és ennek megfelelően azonnal negyven százalékkal a gáz lakossági árát Magyarországon.” – mondta Molnár Csaba.

A szocialista kormányok alatt a lakossági gáz ára a háromszorosára nőtt - mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Németh Szilárd szerint a hatósági árak pont akkor emelkedtek a legnagyobb mértékben, amikor Molnár Csaba volt az energiaügyi miniszter.

„Ha most rajtuk múlna ez az egész ügy, nem számítana, milyen hideg van, az árak továbbra is kúsznának fel, és ennek egyébként ők többször nyomatékot adtak az elmúlt évben a rezsicsökkentés időszakában.” – közölte Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Szerinte az Orbán-kormány által bevezetett rezsicsökentéssel ma 25-30 százalékkal olcsóbban fűtenek az emberek, mint 2010 előtt.Kommentek

Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkbelföld gáz fűtés hideg

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
Szegedi MSZP-sek Brüsszelben
MSZP-s önkormányzati képviselőket látott vendégül Újhelyi István a szocialisták Európa Parlamenti képviselője...MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2017 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal