február
17.
Donát
EUR: 318.05
USD: 281.88
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Politika

Milliárdos földmutyi Tolnában
2017. január 9. 18:48


Háborognak a gazdák Szekszárd környékén, mert szerintük strómanokon keresztül vásárolják fel az állami földeket. Azt mondják: báró Twickel György és üzlettársai járnak jól ezzel, a strómanjaik több száz milliós értékben licitálnak a területekre. A helyiek által csak zöld bárónak nevezett üzletember cégében vezető pozíciót tölt be Hadházy Árpád, a megyei agrárkamara elnöke, Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivőjének édesapja.

A Tények által megszólaltatott gazdák szerint szerint Twickel néhány emberén keresztül nyert a földárveréseken. Ezek közül az egyik Konyecsni István, aki Facebook adatlapja szerint a Szekszárd Zrt.-nél dolgozik traktorosként és többszáz millió forint értékben licitált földekre. A Szekszárd melletti Decsen élő 21 éves fiatalembert személyesen is megkerestük, de többszöri csengetésre sem nyitott ajtót. Korábban kamerán kívül azt mondta: soha nem vett részt árverésen és soha nem is vett földeket.

Bozsó Bence, bátaszéki fiatalember is komoly anyagi háttérrel rendelkezhet, a Nemzeti Földalapkezelő adatai szerint 2016 nyarán egy árverésen több mint félmilliárd forint értékben vásárolt földeket. Őt is kerestük Bátaszéken, de senki sem nyitott ajtót. Aki otthon volt, nem válaszolt a kérdéseinkre és nem járult hozzá, hogy megmutassuk az arcát. A helyi gazdák szerint az árverések után jelentek meg olyanok, akik korábban nem foglalkoztak mezőgazdasággal.

„Ekkor kerültek elő ez a bizonyos, az általunk trükközőnek hívott emberek, akik előjöttek öko-gazdálkodóként, előjöttek előtte alakult családi gazdálkodóként, és olyanok főleg, akik előtte soha nem gazdálkodtak.” – nyilatkozta Zsók Csaba.

Van olyan gazda, aki ennél keményebben fogalmazott. Kérte, hogy arcát ne mutassuk a riportban. Szerinte nyilvánvaló, hogy a földeket strómanok vásárolták fel.

„Az a legnagyobb gond ezzel az egésszel, hogy olyanokhoz kerülnek a földek, akik nem művelik meg, akik dolgoznának vele. Tudomásunk szerint strómanokhoz kerültek a földek, olyan fiatal gyerekekhez, akik több száz millió forint értékben vásároltak földet, holott semmi közük nincs az egészhez.” – mondta a neve elhallgatását kérő férfi.

A gazdálkodó szerint nem titok, kik állnak emögött.

„A környéken csak bárónak hívott Twickel György és holdudvara áll megítélésünk szerint a földszerzések mögött.” – jelentette ki a férfi.

A báró neve mellett pedig előkerül Hadházy Árpád neve is, aki az LMP antkorrupciós szóvivőjének, Hadházy Ákosnak az édesapja. Ő a megyei agrárkamara elnöke és báró Twickel György üzlettársa.


„Úgy gondolom, inkább a magánszemélyek közötti földvételeknél rúg labdába Hadházy Árpád, hiszen ő a Nemzeti Agrárkamara elnöke.” – közölte a gazda.

Szerettük volna megszólaltatni az érintetteket, de senki sem akart válaszolni a kérdéseinkre. Megkérdeztük Hadházy Ákost is, hogy indít-e korrupciós vizsgálatot az ügyben, de erre nem kaptunk választ.

"Nagyon örülök, hogy itt vannak, mert attól féltem, hogy a TV2 nevű vállalkozásnak nincs elég mozgó stábja. Én egy év alatt körülbelül 50 korrupcióinfót tartottam, az elsőn itt tetszettek lenni. Nagyon örülök, hogy ezek szerint, ha egy ellenzéki politikusról kell lejáratókampányt csinálni, akkor a TV2-nek erre van stábja. Ezt tudom erről az ügyről mondani.” – közölte Hadházy.


A gazdák azonban nem adják fel, levelet írtak a kormánymegbízottnak és segítséget kértek a helyi országgyűlési képviselőtől is.Kommentek

Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkbelföld szekszárd földmutyi politika

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
Karácsony azt se tudja, mit gondol
Karácsony Gergely saját magát és az ellenzéket is lejáratja azzal, hogy nyíltan kiállt a szélsőjobboldali...MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal