november
25.
Katalin
EUR: 312.05
USD: 262.91
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Belföld

Túl későn kezdik el a gyógyítást
2016. december 8. 20:25


Olcsóbb és hatékonyabb az operáció, mint a gyógyszeres kezelés a rákgyógyításban mégis inkább az utóbbi jellemző Magyarországon - írta a Magyar Nemzet. Bár a jogszabály szerint két héten belül meg kell vizsgálni a rákgyanús betegeket, a kezelések mégis késnek. A Tények Extrának nyilatkozó orvos szerint a szakember hiány mellett a rendszer is hibás. Ráadásul a megelőzésre is több pénz kellene.

Évente mintegy 30 ezer ember hal meg rákban Magyarországon. Egy közelmúltban készült felmérés szerint Budapesten minden századik ember rákbeteg. Sokkoló tény az is, hogy Európán belül nálunk betegszenek és halnak meg a legtöbben.

Ezen a statisztikán azonban lehetne változtatni, ha megfelelő helyre kerülnének a pénzek - írta a Magyar Nemzet. Például az Országos Egészségügyi Pénztár a szükségesnél jóval kevesebbet költ a molekuláris diagnosztikára.

Kiss István rákkutató szerint is hatékonyabban lehetne küzdeni a daganatok ellen, ha elsősorban nem a terápiára, hanem a daganatok megelőzésére fordítanák a hangsúlyt.

„Az tény, hogy prevencióra gyalázatosan kevés pénz jön és ezek a források biztosan nem elegendőek ahhoz, hogy lényegesen és alapvetően változtatni lehessen a daganat előfordulási gyakoriságokon.” – nyilatkozta Kiss István.

„Egy másik alapvető probléma, hogy a betegek elvesznek az egészségügy útvesztőiben” - mondta Lénárd Rita belgyógyász.

A jogszabály szerint két héten belül meg kell vizsgálni a rákgyanús betegeket, a kezelések mégis késnek.
„Egy daganat megállapításához szövettanra is szükség van, ezt a patológia végzi, és ott ezt már nem lehet tartani. A radiológusoknak is nagyon sok plusz terhet, plusz munkát jelent, de még lehetetlenebb a szövettani részt megoldani, mert magát a vételezést is és egyebeket is, mert nincs rá megfelelő mennyiségű szakember.” – jelentette ki a belgyógyász.

Egy korábbi felmérés szerint Magyarországon inkább a drága gyógyszeres, mint az olcsó sebészeti beavatkozásokat választják. Ennek az is az oka, hogy a betegek későn jutnak el a megfelelő helyre.
„Jobb lenne valóban, hogyha gyorsabban tudnánk az eredményeket biztosítani a betegek részére, és ennek megfelelően célzott terápiában részesüljenek – hangsúlyozta Baki Márta onkológus.

Az orvosok szerint azonban nemcsak a rendszerrel van baj, több embert lehetne meggyógyítani, ha időben felfedeznék a daganatokat, ehhez viszont a lakosságnak gyakrabban kellene szűrésekre járni.Kommentek

Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkbelföld egészségügy egészség

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
Hegyoldal omlott a házára
Rászakadt egy egész hegyoldal egy egri férfi házára. Sok száz tonnányi mészkőtufa zúdult le, drámai felvételek...MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2017 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal