június
4.
Bulcsú
EUR: 344.75
USD: 308.64
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Belföld

Átlag alatti a magyar diákok tudása
2016. december 6. 19:47


Az előző PISA-teszthez képest is rosszabbul teljesítettek a magyar tanulók. A három évente elvégzett OECD kutatásban világszinten több ezer 15 éves vesz részt. A vizsgálatban a matematikai tudást, a természettudományi ismereteket és a szövegértést nézik. A 2015-ben végzett felmérésnek most érkeztek meg az eredményei, amiből kiderült, hogy hazánk a világszintű listában átlagon alul teljesített.

„Alapvetően a készségek gyakorlati alkalmazását méri ez a mérés és a tanulókat ez éri váratlanul a legtöbb esetben.” - nyilatkozta Szilvási Istvánné, minőségfejlesztő bizottsági vezető.

A teszt a gyakorlati alkalmazásról szól, nem pedig az iskolában megtanult ismeretanyagra kérdez rá.
Már a 2012-es felmérésben is átlagon alul teljesített Magyarország. Ezt a lemaradását azonban nemhogy behozni nem tudta, de még lejjebb csúszott a helyezési listán. A három évvel ezelőtti felméréshez képest ugyanis a magyar gyerekek 15-17 ponttal kevesebbet értek el a tavalyi teszten.

„A legutóbbi pisa mérés eredménye mondhatjuk, borzasztó lett az országos.” – jelentette ki Szilvási Istvánné.

A 15 évesek eredményei azért közelítenek az átlaghoz, hiszen a OECD átlag 493-500 pont között van, a magyar tanulók pedig 472-477 pontot elértek a teszteken. Az oktatásért felelős államtitkár szerint Magyarország sosem teljesített túl jól a PISA teszten. A 2009-es eredmények voltak eddig a legjobbak, amikor a PISA középmezőnyébe tartoztak a magyar tanulók.

„Itt ez egy pillanatnyi állapotot rögzít, ez nem azt jelenti, hogy a magyar iskolák katasztrofális állapotban vannak, ami néhány sajtóban megjelent. Itt arról van szó, hogy ebben a pillanatban ezt tudják a magyar gyerekek. Ki kell tűzzük azt a célt, hogy hol szeretnénk őket látni mondjuk az elkövetkezendő időszakban és mit kell tennünk annak érdekében hogy oda is jussanak. Ez az oktatáspolitika a tanárok az iskolák feladata.” – közölte Palkovics László, államtitkár.

A minőségfejlesztési bizottság elnöke szerint a megoldás az lenne, hogy a diákok az anyagot megértve tanulják meg azért, hogy a gyakorlatban is tudják alkalmazni a tanultakat.
Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkbelföld diákok iskola tanulás

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
Kétgyerekes anyát késelt meg az exe
Állandóan zaklatta, fenyegette, volt, hogy rárúgta az ajtót volt barátnőjére az a férfi, aki végül megkéselte a...MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal