2025. december 07. vasárnap, Ambrus
9°C Budapest

Veszélyben a magyar bor jövője? Ezt mondta a szakértő a végzetes szőlőfertőzésről

Vészesen terjed az aranyszínű sárgaság nevű fitoplazmás szőlőbetegség, amely az egész magyar borágazatot veszélybe sodorhatja.
Tenyek.hu
2025. október 15., szerda 19:10
Vágólapra másolva!

Az egész magyar szőlő- és bortermelést veszélybe sodorhatja a szőlőültetvényeken megjelent aranyszínű sárgaság nevű betegség, amelyet az amerikai szőlőkabóca terjeszt. A Nébih adatai szerint hazánkban 22 borvidékből 17-ben már igazoltan jelen van a kórokozó. A legsúlyosabban a Zalai, a Badacsonyi, a Somlói és a Soproni borvidékek az érintettek, vagyis épp azok a területek, amelyek a magyar borászat sokszínűségének alappillérei. 

Tarsoly Róbert szőlész-borász, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a hirado.hu-nak elmondta, szerinte az aranyszínű sárgaság gyors terjedésének oka, hogy az amerikai szőlőkabóca egyre jobb életfeltételeket talál a Kárpát-medencében. Ahogy a rovar élettere bővül, úgy fertőz meg újabb és újabb területeket. A kórokozót, az úgynevezett fitoplazmát a növények között terjeszti, amely végzetes betegséget okoz a szőlőknek.

– hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy az aranyszínű sárgasággal Szlovákia déli részén, Szlovéniában, Horvátországban, valamint Ausztria déli részén is küzdenek.

A borász szerint a helyi gazdák önkéntes csoportokba szerveződve próbálják felderíteni a fertőzött területeket, és elmondása szerint nincs olyan zalai parcella, ahol ne találtak volna fertőzött tőkét.

Az aranyszínű sárgaság miattt a levelek elsárgulnak, a hajtások elszáradnak, a fürtök torzulnak, míg végül örökre eltűnik a termés. Az alattomos betegség akár három évig is lappanghat, ami azt jelenti, hogy a most tünetmentes ültetvényekben is megbújhat a fertőzés. 

A borászok országszerte kiugróan magas tünetarányt tapasztalnak, amit részben a tavalyi, extrém meleg időjárás okozott. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a tavalyi évben a korai szüret miatt nem lehetett megfelelően védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen, ezért a rovar akadálytalanul szaporodhatott. Noha idén kevesebb amerikai szőlőkabócát fogtak, mint 2024-ben, a veszély továbbra is fennáll. Az enyhe telek miatt ugyanis a kabócák tojásai nem pusztulnak el.

Fotó: MTI / Katona Tibor

– fogalmazott a borász, aki arra is kitért, miképpen lehet a betegség ellen védekezni.

Bízik az összefogás erejében

Szerinte az egyik legfontosabb lépés a fertőzött tőkék azonnali megsemmisítése, a másik pedig az amerikai szőlőkabóca populációjának visszaszorítása, amihez ma már léteznek engedélyezett rovarölő szerek, köztük olyanok is, amelyek a szüret utáni időszakban is bevethetők. 

A szakember szerint az aranyszínű sárgaság betegség minden szőlőt egyformán támad, a szőlőfajták ellenállósága között viszont már vannak különbségek: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a shiraz, a sárga muskotály, az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres kevésbé érzékeny, míg a pinot noir, a chardonnay, a rajnai rizling és a badacsonyi kéknyelű különösen sebezhető.

Tarsoly Róbert úgy látja, hogy az aranyszínű sárgaság hatására egész területek, és szőlőfajták is eltűnhetnek. Az ültetvények szerkezete, a borvidékek arculata, sőt még a magyar borkultúra is átalakulás előtt áll, amelynek az összefogás az alapja.

Nyitókép: MTI / Katona Tibor

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk