február
26.
Edina
EUR: 338.32
USD: 312.8
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Belföld

Hatalmasat lehet szakítani most lakásfelújítással
2015. október 7. 12:37

Hatalmasat lehet szakítani most lakásfelújítással

Óriási a különbség mostanra a felújított és a felújításra váró lakások ára között, Budapesten például van olyan kerület, ahol egy 50 négyzetméteres lakás akár 10 millió forinttal is drágább lehet ha felújítják, mint ha nem. Sokan ezért most nem is azért vesznek lakást, mert ott akarnak élni, hanem mert hatalmasat lehet szakítani ha felújítják és eladják.

Az ingatlan.com 300 ezer lakáshirdetést elemzett, és most az alapján csoportosították ezeket, hogy milyen állapotúnak mondják a lakást a tulajdonosaik amikor meghirdetik. Ebből az derül ki, hogy országosan átlagosan majdnem 35 százalékkal kérnek többet azokért a lakásokért, amelyekben már megvolt a felújítás. A lakáseladók által jó állapotúnak tartott lakások országos átlagos négyzetméterára 348 ezer forint, szemben a normál állapotban lévő lakások 281 ezer forintos átlagárával, illetve a felújításra váró lakások 258 ezer forintos átlagával.

10 millióval ugrik az ár

A felújításon igazán sokat Budapesten lehet keresni, itt nő a legdurvábban a lakás ára egy nagygenerál után. A legkiugróbb árak az V. kerületben vannak: itt a felújítandó lakásokért 515 ezer forintot kérnek négyzetméterenként, a jó állapotúaknál pedig 700 ezer forint az átlagár. Ha tehát forintban számolunk, akkor itt lehet a legnagyobb összeget bezsebelni a felújítás után, hiszen például egy 50 négyzetméteres lakás majdnem 10 millióval többet érhet a felújítás után mint előtte. Ha viszont az arányokat, a százalékokat nézzük, akkor a III., a VI. és a IX. kerület vezet, itt 50 százalékkal ér többet egy felújított lakás mint egy lerobbantabb. 

Az összesített budapesti adatokkal számolva az is kiderül, hogy a felújítandó lakásoknál az átlagos négyzetméterár 278 ezer forint, a normál állapotúaknál 310 ezer forint, a jó állapotúaknál pedig 386 ezer forint. Egy átlagos, 60 négyzetméteres felújítandó lakást 16,7 millióért hirdetnek, míg normál állapotban már 18,6 millió forintra ugrik az ár, ha pedig jó állapotúként hirdetik, akkor 23 millió forint feletti összeg jön ki.

Az adatokból azt látjuk, hogy az ingatlanpiacon tapasztalható árrobbanás mellett jó üzlet lehet olcsóbban megvásárolni egy kevésbé jó állapotú lakást, és azt felújítani. Érdemes mérlegelni azonban a felújítás várható ráfordításait is: az egyes felújítási munkálatok költségei ugyanis nagy különbséget mutatnak. Nem mindegy, hogy egy lakásban egy tisztasági festésen kívül csak a burkolatokat kell esetleg kicserélni vagy pedig gépészeti, vezetékezési és falbontási munkálatok is szükségesek.

– ezt Balogh László, az ingatlan.com szakértője mondta.

Győr a legdrágább, Salgótarján a legolcsóbb

A megyeszékhelyeket nézve Győrben a legmagasabbak az árak: állapottól függően 226-289 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét. A második Debrecen, ahol 187-251 ezer forint között mozognak az árak, a harmadik helyen pedig Székesfehérvár áll, utóbbi megyeszékhelyen a felújítandó lakások négyzetméterára 175 ezer forint, a normál állapotúaké 200 ezer forint, a jó állapotúként hirdetett lakásoknál pedig 225 ezer forint.

A megyeszékhelyek közül Salgótarjánban a legalacsonyabbak az árak, még a jó állapotúként hirdetett lakásokért is kevesebb, mint 100 ezer forintot kérnek, ebben a kategóriában 98 ezer forint az átlagát. A normál állapotú salgótarjáni lakások négyzetmétere 85 ezer forint, a felújítandóké pedig 74 ezer forint.
Mások ezeket is megnézték


lakás ingatlan belföld budapest

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Bombákat találtak az építkezésen
Két második világháborús bombát találtak egy szögligeti építkezésen. A munkások egy lépcső helyét ásták ki, amikor...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal