augusztus
17.
Jácint
EUR: 323.81
USD: 284.49
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Belföld

Nyugdíjaznák az idős sofőröket
2016. december 13. 20:44


Egy 82 éves férfi elvétette az utat és frontálisan ütközött egy 22 éves fiúval, mindketten életüket vesztették.A tragédia miatt most egyre többen követelik, hogy egy bizonoys kor felett ne lehessen vezetni.

Egy 82 éves férfi forgalommal szemben ment az autójával frontálisan ütközött egy 22 éves autóssal. Az eset Székesfehérvár határában, a 7-8-as főút közös szakaszán történt, mindkét sofőr szörnyethalt a balesetben.

Az M5-ös autópályán egy 84 éves férfi nézte el a felhatót és a forgalommal szemben ment, aztán frontálisan ütközött egy kamionnal. A férfi a helyszínen életét vesztette. Debrecenben egy idős férfi túl nagy sebeséggel vett be egy kanyart, megcsúszott és az út mellett várakozó közmunkások közé csapódott. Egy 56 éves asszonyt halálra gázolt.

Évente rengeteg hasonló tragédia történik, amiben a vétkes sofőr már nyugdíjas korú. Egyre élesebb a vita arról, hogy korlátozni kellene egy bizonyos kor felett az autóvezetést. Ugyanis a jelenlegi jogszabály szerint a vezető, ahogy egyre idősebb, egyre rövidebb időközönként kell, hogy meghosszabbítsa a jogosítványát. Pedig az tény, hogy idővel a reflexek és a koncentrációképesség is csökken, ami fontos lehet a balesetek elkerülésénél.

Egy 2015-ös statisztika szerint az életkor növekedése és az okozott balesetek száma között tényleg látható összefüggés. Ugyanis a legtöbb balesetet ebben az évben 45 éves kor feletti emberek okozták, összesen 5797-et, a legkevesebbet 1404-et, a 31-35 évesek.

A háziorvos szerint az idős vezetők azonban az orvosi alkalmassági vizsgálatnál gyakran eltitkolják képességeik, egészségük romlását.

„A betegnek jogszabályba foglalt kötelessége, hogyha olyan állapotot észlel magán, ami korlátozza a gépkocsi vezetésbe a meglévő készségeit, akkor neki kéne jelezni. Sajnos a tapasztalat az, hogy ezt nagyon kevésszer szokták, akár a család, akár az ismerősök felől jelezni az orvos felé.” – nyilatkozta dr. Komáromi Zoltán, háziorvos.

Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd nap, mint nap találkozik olyan balesetekkel, amelyeknél idős emberek érintettek. A jogász szerint, ha a háziorvos esetleg nem végeztette el a jogosítvány hosszabbításkor a kötelező orvosi vizsgálatokat a vezetőnél, egy baleset kapcsán akkor sem vonható felelősségre a háziorvos.

„A háziorvos arról adja ki az igazolást, hogy a vezetési képességei rendben vannak orvosi szempontból. Az egy adott pillanatban történik, amikor az orvosi vizsgálat van. Az hogy mi történik valakinek az életében akár 5-8 évvel később nyilvánvalóan az orvos nem vonható érte felelősségre.” – mondta a jogász.

Az idős sofőrök által okozott balesetek miatt, azonban egyre többen szeretnék, ha 70 év fölötti ember egyáltalán nem ülhetne volán mögé. A háziorvos szerint ez az eljárás nem lenne igazságos.

„Elvenni tőlük csak azért a jogosítványt, mert hátha baj lesz, azt hiszem, nem fair. A háziorvosnak kell és én azt gondolom, hogy minden háziorvos odafigyel az idős betegeire, hogy a jogosítványukat meghosszabbítja-e, mint esetleg a fiatalra, ahol azért sokkal kisebb az ilyen rizikó.” – jegyezte meg Komáromi Zoltán.Kommentek

Mások ezeket is megnézték

Még több videó és cikkbelföld

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.
További hírek
Elvitte a rábízott pénzt a vagyonőr
Ellopta a rábízott pénzt egy pénzszállító. A 26 éves férfi készült erre, információink szerint úgy csinált, mintha a biztonsági cég telephelyére vinné a pénzt, de ott nem állt meg, egyszerűen továbbhajtott. Egy kilométerre a telephelytől átpakolta a pénzt egy másik kocsiba és elhajtott. Keresi a rendőrség. Hasonló esetek rendszeresen előfordulnak, egy vagyonőr például több, mint 61 millió forintot tipmixezett el, egyetlen meccsre tette fel az összes elsikkasztott pénzt.MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2018 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal